Wat voor boon?

Zie jij door de bonen het bos niet meer? Dit kunnen wij ons goed voorstellen, er zijn namelijk ontelbaar veel verschillende koffiemerken en nog meer verschillende soorten koffiebonen. 

Wil je toch een beetje weten wat voor boon je in de kuip hebt. Hieronder hebben wij die bonen ''basics'' uiteengezet zodat je goed beslagen ten ijs komt als je op zoek gaat naar jouw perfecte boon!

Boon soort

De twee bekendste boonsoorten zijn de arabica en de robusta boon. Deze zie je in de meeste koffie terug komen.

 

Arabica

De Arabica boon is de boon waar alles ooit mee is begonnen. Koffie werd ooit ontdekt in Ethiopië, dit was de boon die we tegenwoordig kennen als de Arabica boon. Deze bonen staan bekend om hun smaaktoon van chocolade, caramel en amandel. Ze hebben een wat lager cafeïne gehalte en groeien in bergachtige gebieden tussen de 800 en 2000 meter boven zeeniveau.

Robusta

De Robusta boon groeit op een lagere hoogte dan de Arabica boon. De smaak van Robusta is een stuk krachtiger en en de boon bezit een een hoger cafeïne gehalte. Doordat de robusta boon wat lager groeit en de oogst opbrengst per plant vaak hoger is dan de arabica boon is deze koffie over het algemeen goedkoper. Mensen die van wat mildere koffie houden zullen minder van een Robusta koffie houden.

Kwaliteit

 

De kwaliteit van de koffie zit hem vooral in hoe de koffie door de boer gekweekt is en wat voor bonen het zijn. De meeste koffie wordt met de hand geplukt, dit is het beste voor kwalitatief hoge koffie. Op deze manier kunnen de boeren de de planten meerdere keren oogsten zodat echt alleen de rijpe koffiebonen geplukt worden. Bij bonen die machinaal geplukt zijn zitten er vaak ook onrijpe bonen tussen wat zorgt voor een lagere kwaliteit koffie. 

Over het algemeen wordt arabica gezien als een hogere kwaliteit dan robusta. Je ziet ook vaak 100% arabica staan op koffie verpakkingen waarmee men wil aangeven ''hoge kwaliteit koffie''. We kunnen dit echter niet helemaal zo stellen want een hoge kwaliteit robusta boon kan minstens zo goed of zelfs een hogere kwaliteit hebben als een wat mindere arabica boon.

Daarnaast wordt koffie vaak in een melange gemaakt tussen verschillende bonen en boonsoorten. Arabica en robusta kunnen elkaar heel goed aanvullen in smaken en tonen omdat ze beiden beschikken over hun eigen kwaliteiten en eigenschappen.

Branding / Roasting

Alle bonen moeten eerst gebrand (roasten in het engels) worden, hierdoor krijgen ze de bruine kleur. Wanneer de koffie langer gebrand worden worden de bonen donkerder en bruiner en krijgen ze een krachtigere smaak. Wanneer de bonen lichter gebrand worden blijven ze lichtbruin van kleur en krijg je een lichtere koffiesmaak. Globaal kan je zeggen dat de donkerdere bonen beter geschikt zijn oor espresso en de lichtere beter voor een lungo of filterkoffie. 

Dit is echter kort door de bocht het branden van koffie is echt een specialisatie en heeft te maken met temperatuur, brandtijd, boon grootte, boon soort. Zo moet je heel goed opletten dat de bonen niet te verbranden waardoor er smaken verloren gaan.

 

 

De Bunabun bonen

Wij hebben gekozen voor hoogwaardige bonen die met de hand zijn geplukt. Wij hebben de beste arabica en robusta bonen uitgekozen die samen (volgens ons) voor een heel vol en compleet smaken pallet zorgen. Wij hebben er voor gekozen om onze bonen langzaam en licht te branden zodat de smaken zo veel mogelijk behouden blijven. Wij willen een mooie volle krachtige koffie die niet te bitter of te zuur is.