Direct Trade koffie?

Direct Trade koffie wat is dat? 

Dit is koffie die zonder tussenkomst van handelaren rechtstreeks bij de boer of zijn coöperatie wordt ingekocht. Wat niet iedereen weet is dat koffie na olie de meest verhandelde grondstof ter wereld is. Het direct kopen bij de boer heeft voordelen voor ons en voor de boer.

Kwaliteit in plaats van kwantiteit

Als we direct bij de boer inkopen is de prijs afhankelijk van de cupping score van de koffie. Dit is een manier waarop de kwaliteit van koffie gemeten wordt. Hoe hoger de kwaliteit des te hoger de prijs van de koffie. Je kan dit vergelijken met wijn, des te hoger de kwaliteit druif des te hoger de prijs. Hierdoor doet de boer er alles aan om zo goed mogelijk voor zijn grond en koffieplanten te zorgen.

Het verschil met veel keurmerken is dat deze juist een minimum prijs garanderen. Dit zorgt er voor dat de koffieboeren vooral letten op de hoeveelheid koffie die ze kunnen produceren, ze willen gewoon zo veel mogelijk kilo bonen kunnen verkopen (kwantiteit).

Eerlijke prijs

Doordat er geen tussenhandelaren zijn kan de boer een eerlijke prijs voor zijn koffie krijgen. Zo kunnen zij hun familie onderhouden en verder investeren in hun bedrijf.

Kleinere boerderijen kunnen hieraan mee doen

Het is voor kleine koffieboeren vaak niet te betalen om mee te doen met een keurmerk. Zij moeten hier lid van worden en dit kost voor hen relatief veel geld. Door direct trade kunnen zij toch hun vaak ''specialty'' koffie onder goed voorwaarden verkopen.

Wat doet Bunabun hier mee?

Wij vinden dit een hele goede ontwikkeling in de koffie markt. De beste manier om de koffieboeren te helpen is door ze een eerlijke prijs voor de koffie te betalen.

Onze Yellow Bourbon koffie is een Direct Trade specialty koffie, onze leverancier helpt ons om deze rechtstreeks bij de boeren in Brazilië in te kopen. De bonen met een cupping score van 84 (specialty) komen uit de regio Cerrado Mineiro dit ligt in centraal Brazilië.  We kunnen niet wachten om in de toekomst de koffieboeren te bezoeken om met onze eigen ogen te zien hoe deze specialty koffie daar wordt verbouwd.